Leena's Horses

Patience of Time / Aika


Patience of Time
Colored pencil 16.5" x 23.4" / Värikynä paperille 42x59cm
Artist´s Collection


I was thinking about how time heals wounds. As humans we have to go through many such separations we would never want to encounter. And yet it is because of these partings we learn about love and distance and learn that if love is for real, there really is no distance either. When something in life really hurts us, it is like time condenses, non-essentials fall away and a new time begins. What we experienced will stay with us for the rest of our lives and it has molded us but life goes on. We continue forward, and we must continue forward and if things go well, sorrow has taught us that we can´t take any person for granted.

I even wrote a poem about this:

When life gives a wound
right into our heart

and those who were bound
suddenly part

and the nearness is gone,
and it feels like a crime

the thing we can trust on
is the patience of time


Mielessäni pyöri pitkään miten aika parantaa haavat. Joudumme ihmisinä käymään läpi monia sellaisia eroja, joita emme haluaisi kohdata. Ja kuitenkin juuri näiden erojen takia opimme rakkaudesta ja etäisyydestä ja opimme, että jos rakkaus oli todellista, ei etäisyyttäkään lopulta ole. Kun jokin elämässä oikein satuttaa, on kuin aika tiivistyisi, epäolennainen putoaisi pois ja uusi aika alkaa. Koettu pysyy mukanamme koko loppuelämämme ja muokkaa meitä, emmekä voi sitä kieltää, mutta elämä jatkuu. Me jatkamme matkaamme eteenpäin, meidän pitää jatkaa eteenpäin, ja jos hyvin on käynyt, suru on opettanut meille sen, ettei ketään pidä ottaa itsestäänselvyytenä.

Kirjoitin aiheesta runonkin. Runo on englanniksi, sillä jostain syystä runot tuntuvat tulevan minulta parhaiten englanninkielellä.

When life gives a wound
right into our heart

and those who were bound
suddenly part

and the nearness is gone,
and it feels like a crime

the thing we can trust on
is the patience of time


Back to Horse Paintings